Lees hier alles over het ontwikkelproces van Exa.men

Wanneer je als docent of lid van een examencommissie met onze examens werkt, heb je jezelf misschien wel eens afgevraagd hoe deze precies ontwikkeld worden. Hoe komen examens tot stand, en wie is er allemaal bij betrokken? In dit artikel geven wij je meer inzicht in het ontwikkelproces van onze examenproducten.

Onze examens voldoen aan de wettelijke eisen: ze zijn valide, betrouwbaar en uitvoerbaar. We kunnen de kwaliteit van onze examens waarborgen doordat we altijd een zorgvuldig ontwikkelproces doorlopen. Mede dankzij ons ontwikkelproces zijn wij ook een gecertificeerde examenleverancier, met gecertificeerde examenproducten. 

Er zijn verschillende personen betrokken bij de ontwikkeling van een examen:

  • Kernconstructeur (medewerker Exa.men)
  • Toetsdeskundig constructeur (medewerker Exa.men)
  • Inhoudsdeskundig constructeur (iemand uit het onderwijs en/of bedrijfsleven)
  • Toetsdeskundig vaststeller (onafhankelijk)
  • Inhoudsdeskundig vaststeller (iemand uit het onderwijs en/of bedrijfsleven, onafhankelijk)

Het ontwikkelproces in 4 stappen

Ons ontwikkelproces bestaat uit 4 stappen: de constructie van het basisontwerp, het vaststellen van het basisontwerp, de constructie van het examen en het vaststellen van het examen. We leggen iedere stap individueel aan je uit.

Stap 1: de constructie van het basisontwerp

De eerste stap van het ontwikkelproces is de constructie van het basisontwerp. Hierbij kiest een toetsdeskundig constructeur één of meerdere beoordelingsvormen. Voor veel examens is dit een verslag of vlog, maar er zijn meer beoordelingsvormen mogelijk, zoals:

Bij het kiezen van de beoordelingsvormen betrekken we ook een docent uit het onderwijs die ervaring heeft met het uitvoeren van examens, en een inhoudsdeskundig constructeur uit het werkveld. Op deze manier kunnen we garanderen dat het examen goed aansluit bij het onderwijs en de praktijk.

Stap 2: het vaststellen van het basisontwerp

Het basisontwerp staat klaar, en de vervolgstap is een controle van de kwaliteit. Deze controle wordt uitgevoerd door twee onafhankelijke vaststellers. Wanneer het basisontwerp aan de kwaliteitseisen voldoet, wordt het vastgesteld.

Stap 3: de constructie van het examen

Na de vaststelling van het basisontwerp kan de daadwerkelijke constructie van het examen starten. In deze stap kijken de docent en inhoudsdeskundige constructeur opnieuw mee met de toetsdeskundig constructeur. Het examen bestaat, naast het basisontwerp, ook uit de exameninstructie voor de kandidaat, de exameninstructie voor de beoordelaar en het beoordelingsformulier. Op dit punt worden ook de rubrics (criteria) in het beoordelingsformulier ontwikkeld. Die vormen als het ware de ruggengraat van het examen: wat moet de kandidaat precies kennen en kunnen om te slagen voor het examen? Met het formuleren van een heldere opdracht voor de kandidaat, en duidelijke criteria voor de beoordelaar, zorgen we ervoor dat examen goed uitvoerbaar is.

Stap 4: het vaststellen van het examen

Tot slot worden de examendocumenten vastgesteld door de onafhankelijke vaststellers. Hierna is het examen klaar om geleverd te worden aan onderwijsinstellingen! De afname, registratie en interne evaluatie ligt nu in hun handen.

Continu verbeteren 

Naast het ontwikkelen van examens blijven we altijd bezig met verbeteringen. Bij Exa.men zijn we dus altijd in beweging. We voeren bijvoorbeeld regelmatig gesprekken met beoordelaars, docenten en examencommissies, waarin zij hun ervaringen en feedback met ons delen. Ook jouw feedback is altijd welkom! We verwerken deze feedback jaarlijks. Ook voeren we jaarlijks een interne audit uit, om processen en examens nog verder te verbeteren. Zo zorgen we er samen voor dat examens valide, betrouwbaar en uitvoerbaar blijven!

Bekijk de video hieronder om te weten hoe ons gehele examenproces eruit ziet:

Over de schrijver

Juliën Schoonbrood

Juliën Schoonbrood

Juliën heeft oog voor detail en talent voor taal. Ze zorgt ervoor dat (potentiële) gebruikers goed geïnformeerd worden via de website, blog, social media en de jaarlijkse folder.

Deel dit artikel via

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

ADRES

Exa.men is onderdeel van Brainstud B.V.